Dokončili opravu cesty 3. triedy pri Domaši, využijú ju aj turisti

07.05.2024 Vranov nad Topľou

Detrík 7. mája (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) ukončil rekonštrukciu cesty medzi obcami Malá Domaša a Detrík v okrese Vranov nad Topľou. Oprava vyše dvojkilometrového úseku stála kraj 217.000 eur z vlastných zdrojov. Ako TASR informovala vedúca oddelenia komunikácie PSK Daša Jeleňová, aktuálna oprava nadviazala na minuloročnú 2,3-miliónovú modernizáciu ciest a mostov v okolí Domaše.

Cesta tretej triedy je spojnicou medzi okresmi Prešov a Vranov nad Topľou. Rekonštrukciou odstránili poruchy a opravili kryt vozovky, ktorá predtým vykazovala výtlky, trhliny aj lokálne nerovnosti a poklesy. Cestu odfrézovali, zhotovili novú vrstvu vozovky z asfaltového betónu, pribudli tesnenia dilatačných škár a spevnili svah, dosypali krajnice a upravili dopravné značenie.

Predseda PSK Milan Majerský dodal, že kraj si uvedomuje turistický potenciál tejto lokality, a preto je dôležité, aby bola cesta na Domašu kvalitná a bezpečná. "Jednak pre tých, ktorí ju užívajú pri presunoch za povinnosťami, aj pre návštevníkov. Rekonštrukciou ďalšieho úseku s nadväznosťou na už zrealizované cestné akcie na tejto ceste v roku 2023 sme výrazne zlepšili jej podmienky a prispeli k zvýšeniu bezpečnosti a komfortu v cestnej premávke," poznamenal.

Cesty v okolí Domaše majú podľa PSK kompletnú obnovu. Okrem dokončeného úseku vlani opravili 41-ročný, 110 metrov dlhý most a niekoľko priepustov. Na ceste tretej triedy vybudovali nové dláždené priekopy a v rekreačnom stredisku Domaša-Dobrá stabilizovali cestné teleso po zosuve. PSK v okrese Vranov nad Topľou od roku 2018 preinvestoval do cestných projektov už 8,4 milióna eur. Týkali sa rekonštrukcií ciest aj mostov.
 

Vyberte región